En ny revolutionerande forskning från Stanfords Universitet har visat att multitasking är mindre produktivt än att göra en sak i taget. Forskarna upptäckte även att människor som vanligtvis är bombaderade med massvis av elektronisk information, har svårt med uppmärksamhet, ta emot information samt byta från en arbetssyssla till en annan . De har till och med svårigheter med att avsluta en uppgift i taget.
Multitasking, en speciell förmåga?
Tänk om människor har en speciell förmåga att utföra multitasking? På Stanfords Universitet jämförde man grupper av människor baserade på deras förmåga att göra flera saker samtidigt. Deras urval var dessutom övertygade att multitasking ökar deras prestation. Forskarna upptäckte att människor som använder sig mycket av multitasking – med en tro att det boostar deras förmåga presterade mycket sämre än de som först avslutar det de har påbörjat. Orsaken till deras sämre utfall var att de hade svårigheter att organisera sina tankar och idéer samt att filtrera ut irrelevant information.
Att utföra flera saker samtidigt försämrar alltså din effektivitet och prestationsförmåga, eftersom hjärnan enbart kan fokusera på en sak i taget. När man gör två saker samtidigt så klarar hjärnan inte av att fullborda båda uppgifter framgångsrikt.
Multitasking sänker ens IQ
Forskningen visar att Multitasking inte bara saktar ner ditt arbete, det försämrar även din kompetens. En studie vid Londons universitet visar att testpersoner som hade utfört multitasking under kognitiva uppgifter, upplevde att deras IQ poäng gick ner. Forskarna kom fram till att de hade liknande symptom med den försämrade hjärnkapaciteten som uppstår när man har vart vaken över ett dygn. I testerna sänktes männens resultat så mycket som 15 IQ poäng, vilket kan likställas med intelligensen hos ett 8-årigt barn.
Så nästa gång som du skriver ett mail till din chef under ett möte, kom ihåg att din kognitiva kapacitet försämras till en sådan nivå att du kan lika väl låta din dotter eller son skriva åt dig.

Skadas hjärnan av multitasking?
Vi har länge trott att den nedsatta kognitiva förmågan vid multitasking bara var tillfällig, men nya studier bevisar motsatsen. På Sussex Universitet i Storbritannien har man jämfört hur mängden användande av multitasking påverkar hjärnan genom att analysera röntgenbilder. Deras upptäckter visar att de som arbetar mycket med multitasking, har mindre densitet i de regioner av hjärnan som verkar för kontroll för kognitiva och emotionella funktioner.
Forskningen styrker multitaskingens negativa effekter. Däremot kan det krävas mer studier för att se i vilken grad vår hjärna faktiskt påverkas av att arbeta med flera uppgifter samtidigt. Neurokirurgen Kep Kee Loh, som är ansvarig för studien på Sussex, förklarar svårigheterna:
“Hur vi interagerar med olika objekt kan förändra sättet vi tänker, vilket i sin tur även kan påverka hjärnans struktur.”
Det här behöver du tänka på
Om du är beroende av multitasking, är detta en förmåga som du borde se över. Denna arbetsform är något som gör ditt arbete långsammare och kan till och med försämra kvalitén på ditt arbete. Även om det möjligtvis inte skadar hjärnan permanent så förhindrar det dig från att kunna koncentrera dig. Din organiseringsförmåga kommer även att försämras samt din potential att lägga märke till detaljer, kommer att minska drastiskt.