Storföretagen enas genom ONUG med målet att få ordning på marknaden för hybrid moln. De vill se en förbättring av tjänsterna och helhetslösningar som är användarvänliga.
Open Hybrid Cloud Working Group
Open Networking User Group (ONUG) meddelade nyligen att de sammanställt en arbetsgrupp med målet att förbättra hybrida molntjänster. Arbetsgruppen vid namn Open Hybrid Cloud Working Group ska utveckla en struktur för användning av öppna hybrid molntjänster som finns på marknaden.
Arbetsgruppen uppkom i samband med ett möte under hösten 2015 där inbjudna storföretag samlades för att diskutera utmaningarna med användingen av dagens hybrida molntjänster. Företagen som bidrar till arbetsgruppen är bland andra FedEx, Unilever och General Electrics.
IT ledningarna från de bidragande företagen kommer att under våren samarbeta för att utveckla ett rekommenderat ramverk. Resultaten kommer att presenteras i maj 2016 under ONUG Spring Conference. Arbetsgruppen hoppas att med hjälp av resultaten kunna pressa leverantörerna på marknaden att erbjuda tjänster som upp till användarnas standard.
Arbetsgruppens mål
Under mötet med storföretaget hösten 2015 diskuterades problemen och möjligheterna företag upplever med hybridmoln. Det främsta problemet är att det idag inte existerar någon helhetslösning som gör användningen av hybridmoln möjlig. Företag använder fortfarande privata och publika moln separat.
Mer specifikt så kommer arbetsgruppen att fokusera på problem inom områden som säkerhet, kontrakt villkor och språk, kompetenskrav, begränsning av inlåsningseffekter och teknisk arkitektur.
Ett stort problem är saknaden av kompabilitet, det är möjligt att flytta mellan privata och publika moln förutsatt att leverantören är densamma. Leverantören av molntjänsten och verktygen som används ska alltså vara densamma till exempel Microsoft. Pressen från arbetsgruppen och storföretagen bakom hoppas därför kunna förbättra marknadsläget.
Vad är ett hybridmoln?
Ett hybridmoln är en molntjänst som gör det möjligt att kombinera ett publikt moln (t.ex. Google Cloud och Windows Azure) och ett privat moln som är organisationsspesifikt. Molnen kommunicerar genom en krypterad anslutning som gör det möjligt att överföra data och applikationer.
De privata och publika molnen som fungerar i hybridmolnet är två skilda komponenter som fungerar självständigt. Detta gör det möjligt för företag att säkert lagra konfidentiell information på det privata molnet. Samtidigt har de möjlighet att fullt använda det publika molnet och dess applikationer.
Den främsta fördelen med att använda hybridmoln lösningar är att företag har direkt tillgång till ett moln, vilket innebär att ingen uppkoppling till publikt internet är nödvändig. Detta gör hanteringen och utbytet snabbt och säkert i jämförelse med publika molntjänster.