Att hantera sin studentekonomi är inte lätt och nästan alla som har läst på universitet eller högskola vet väl att man ibland måste bita ihop tänderna och köpa nudlar istället för sushi eller pizza. Dessutom finns det alltid nya och oväntade kostnader som dyker upp. Idag är det din golvlampa som har gått sönder och imorgon behöver du nya hörlurar.
Som manna från himlen regnar det massor med exklusiva studentrabatter och man kan nästan säga att företag tävlar om vem som kan ge studenterna de bästa erbjudandena.10% här, en keps på köpet där… Men behöver du verkligen köpa två par hörlurar för att få tre? Eller få 5% rabatt på en lampa som kostar 5 000 kronor?
Ibland är det klurigt att välja ut värdiga studenterbjudanden. Därför har vi samlat tre riktigt bra tips och trix på hur du kan boosta dina studenterbjudanden och spara ännu mer.
Kolla vår artikel Smålänningens 5 bästa spartips för fler spartips.
1. Spara när du fikar
Mmm… Vem drömmer inte om en nybakad kanelsnäcka med strösocker på toppen och en kopp uppiggande nybryggt kaffe på morgonen? En kaffe kan man faktiskt smuggla hemifrån i en termosmugg men en nybakad kanelbulle eller kardemummasnurra är mycket svårare att fixa om man inte har ett riktigt bageri runt hörnet. Dessutom är en god nygräddad bulle inte så billig, den kan lätt gå för upp till 30 kronor på ett anständigt bageri. För att inte tala om vad en kopp kaffe kan kosta…
Här kommer Pressbyrån till studenternas undsättning. Trots att kedjan inte riktigt förknippas med låga priser, är deras studentkaffe en riktigt bra deal. En liten kopp kaffe, varm choklad eller te kostar bara en tia och en stor femton kronor. Men det är inte allt. Trots att det står att en kanelbulle kostar cirka 23 kronor, blir det endast 5 kronor vid köp av en varm dryck. Alltså 15 kronor totalt.
Det är faktiskt inte allt du kan spara för Pressbyrån har ett ytterligare stammiserbjudande. Mot uppvisande av ditt stämpelkort kan du få var 4:e, 5:e eller 6:e kopp på köpet. Du kan använda både stammis- och studenterbjudandet samtidigt så var 4:e, 5:e eller 6:e gång betalar du bara 5 kronor för en kaffe och en bulle. Vem har sagt att vardagsglädje måste kosta mer?
2. Spara när du handlar online
Som student har man ofta behov för att göra större inköp än nudlar, kaffe och resekort. Ibland vill man skaffa en ny lampa för att ha det ljust och mysigt hemma så att man kan plugga i lugn och ro. Eller nya hörlurar för att lyssna på alla podcasts och e-böcker som läraren rekommenderade inför tentan. Eller kanske en ny outfit så att man kan bli en stjärna på nästa studentfest. I sådana fall kan studentrabatter också vara till hjälp.
Bland alla erbjudanden som stora butikskedjor lockar oss med, finns det flera som gäller både i webshops och fysiska butiker. Bara för att nämna några få exempel, kan man få 10% rabatt hos Lindex och Indiska helt oberoende av var och hur man köper skjortor, klänningar eller doftljus.
En hel del rabatter funkar dock bara på onlinessortimentet. Det gäller bland annat på Åhléns.com (men endast vid köp över 500 kronor) och GinaTricot.com. Oftast är det också nyttigt att gå med i medlemsklubbar och prenumerera på nyhetsbrev. Ibland finns det speciella dagar när klubbmedlemmar får ytterligare erbjudande t.ex hemleverans helt gratis. Att köpa ett nytt plagg till rabatterat pris och få fri frakt – låter inte det spännande?
Massor av studentrabatter hittar du på Studentkortet.se och Mecenat.se.
3. Spara när du åker kollektivt
Det är tyvärr inte gratis att resa i Sverige, även om man är student. Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö bjuder sina invånare på gratis busskort vilket är verklighet till exempel i Tallinn, Estland. Om man vill slippa åka buss, får man förstås cykla istället. Hälsosamt, billigt, enkelt. Men det är tyvärr inte alla som kan unna sig göra det. I alla fall inte dem som måste pendla flera kilometer eller har hälsoproblem.
Lokala trafikbolag i Sverige ger studenter olika rabatter men ibland kan man gå vilse i mängden av alla alternativ. Beroende på var i Sverige du reser, får du välja mellan olika appar, resekort där du kan ladda din reskassa eller köpa biljett på ett vanligt sätt i en biljettautomat eller hos busschauffören.
Men vilken metod lönar sig bäst när man är student? Om du vill köpa en enkelbiljett i Skåne, ska du definitivt göra det via Skånetrafikens nya app där du får där 25% rabatt. Med deras gamla app, är det tyvärr ett vanligt pris, så var försiktig vilken version du laddar ner. Situationen är lite annorlunda om du tänker köpa en 30-dagarsbiljett. Då är det lite mer förmånligt att använda plastkortet som ger dig 30% studentrabatt om du reser inom Skåne och 35% till Danmark. Innan du åker iväg, kolla noggrant alla alternativ hos ditt lokala trafikbolag och välj det som passar dig bäst!