Hur kan det egentligen gå ihop, att fortsätta resa men ändå kämpa för klimatet? Att flyga runt halva jorden, för att sedan sätta sig på ett hotell som använder alldeles för mycket vatten, och som också gör det svårt för befolkningen genom att inte bidra något till den lokala ekonomin är inte ett optimalt sätt att resa på.
I en studie från 2018 framgår det att turismen står för cirka 8 % av alla utsläpp. Men inte ska vi väl behöva sluta resa? Inte ska vi väl behöva sluta upptäcka nya kulturer, ny mat och nya länder?
Att sluta resa helt och hållet är inte realistiskt, det är vi nog alla överens om inte kommer hända. Därför bör vi istället ta små steg till att börja med, nedan har vi därför valt att lista 6 sätt för oss resande att minska klimatångesten, men samtidigt kunna upptäcka nya kulturer och bättre förstå världen.
1. Vilket färdmedel är bäst för miljön?
Den absoluta största källan till utsläpp när vi pratar om turism är just transporten. Det bästa vore ju då att faktiskt, när det är möjligt, välja ett alternativt sätt att ta sig till turistmålet. Du kan, istället för flyg, resa med tåg eller buss. Inte behöver du resa så långt heller, det kan räcka med att besöka våra grannar i Norden, eller varför inte resa inom Sverige, vårt fantastiskt vackra land?
Om du ska resa långt, är det istället smart att välja direktflyg om det är möjligt. Som tillägg kan du också tänka på att packa lättare än vanligt, och även välja nyare flygplan som släpper ut mindre koldioxid.
2. Fundera på ditt koldioxidavtryck
Det bästa sättet att bekämpa koldioxidutsläpp är att hjälpa till att minska dem. Om du vet med dig att dina resevanor har stora utsläpp, försök minska dem och samtidigt stötta organisationer som exempelvis planterar träd.
Nu kanske du tänker att ett planterat träd inte täcker upp för din långa flygresa, och självklart är det så. Men det är viktigt att fundera över sina utsläpp, och försöka minska dem, samtidigt som man proaktivt faktiskt hjälper planeten. Därför är det aldrig fel att donera pengar, eller hjälpa företag att minska klimatavtrycket vi skapar.
3. Stanna på en plats längre
Om du vill ut och resa kan du, istället för att resa runt bland flera städer, eller upptäcka flera platser i landet, stanna på en plats. På så vis kan du dels få upptäcka den platsen helt och hållet, samtidigt som du inte reser runt och släpper ut koldioxid i samma mängd. En bra idé om du stannar i en stad är att hyra cykel, eller gå runt och upptäcka alla sevärdheter.
En annan mycket bra sak med att stanna på en plats är att du kan bidra till den lokala ekonomin – och då menar jag inte att stanna på hotellet hela dagen, utan faktiskt gå till det lokala kaféet, eller äta fantastisk street food. Genom att bidra till den lokala ekonomin stödjer du befolkningen, samt landet.
4. Sluta använda engångsartiklar av plast
Medvetenheten om hur mycket plast som förstör vår planet blir allt större. Bestämmelser och lagar, riktlinjer och initiativ – vi börjar inse att vi inte behöver plast till allt vi gör och det börjar synas, åtminstone i Sverige. Våra hav förstörs och djuren lider, och vi måste på något sätt minska vår plastkonsumtion drastiskt.
Det är svårt att sluta använda plast helt, men att aktivt välja bort plasten när det är möjligt är viktigt. Exempelvis kan du skippa sugröret om du köper dricka, du kan säga nej till plastbesticken och istället ta med dig egna. En annan sak du kan göra är att ta med dig en vattenflaska på resan, så slipper köpa en ny pet-flaska så fort du blir törstig.
5. Ät lokal mat – inte importerad
Om alla turister skulle äta lokal mat, producerad i landet de besöker, hade importen minskat rejält, vilket också hade minskat utsläppen. Slopa de stora restaurangkedjorna som importerar mat – upplev den lokala kulturen när den är som bäst, genom maten!
En annan aspekt du kan tänka på när det kommer till mat är att äta mindre kött och mejeriprodukter. Ur ett miljöperspektiv är denna industri en stor bov när det kommer till utsläpp. Jag menar inte att du ska gå hela vägen och bli vegan (om du inte känner för det), men att minska köttkonsumtionen är bra för alla, inte bara på semestern.
6. Fundera på överexploatering av turistmål
I takt med att fler och fler människor reser, blir allt fler turistmål också överexploaterade. Stränder, städer, vandringsleder och andra ställen blir nedskräpade, naturen förstörs och byggnader byggs. Dessutom tär det på lokalbefolkningen.
När en plats inte längre kan upprätthålla en viss standard på grund av det stora flödet av turister, då är det något som har gått snett. Färöarna är ett fint exempel på en plats där gränsen tydligt har dragits. Under några dagar i April 2019 “stängdes” landet för turister på grund av restaurering. De ansåg att naturen hade skadats, och att den behövde återskapas.
Ett annat väldigt aktuellt exempel är rekordantalet av bergsklättrare som tagit sig upp till Mount Everest. De har lämnat efter sig så mycket skräp att det riskerar att förorena dricksvattnet för lokalbefolkningen!
Det finns alltid andra platser som är minst lika fina som de populäraste resmålen vi oftast reser till. Fundera på hur du istället kan åka till liknande platser, med mindre turister. För mig som älskar lokal kultur och människor, är detta perfekt. Jag slipper turisterna, samtidigt som jag får mig en rejäl dos av lokal kultur och fantastiska platser.
Vill du prompt besöka något specifikt turistmål på grund av någon specifik attraktion eller liknande kan du åka under lågsäsong då det inte är lika många turister närvarande.
Efter att ha läst dessa tips tror jag att du är helt redo för att fortsätta resa, men samtidigt också vara med och bidra till ett bättre klimat på vår jord!