Grön energi är ett hett ämne i dagens samhälle, och allt fler forskar om nya sätt att kunna utvinna eller lagra förnybar energi. I Spanien har ett forskarteam undersökt möjligheten till att använda drakar från kitesurfing för att utvinna vindkraft – vilket kan revolutionera den förnybara energin.
Det är forskare från University Carlos III de Madrid som använder tube-drakar som vanligtvis används för kitesurfing, för att experimentera hur man kan producera förnybar energi från vinden. Dessa tube-drakar har i experimentet ett energisystem i form av små vindkraftverk. Energin som skapas i energisystemet går sedan via en tätad kabel ned till marken. Kabeln har även som uppgift att hålla draken på plats.
Fördelen med ett system som detta, om det går i bruk, är att det är mycket billigare än vanliga, konventionella vindkraftverk, både att installera och att producera. En annan fördel är att dessa luftburna vindkraftverk skulle isåfall fungera på mer än 500 meters höjd, vilket gör att de knappt blir synbara, samtidigt som vindarna är både starkare och mer konstanta på denna höjd. För att förstå hur högt upp i luften dessa kommer att fungera på kan vi jämföra dem med vanliga vindkraftverk, som oftast har en tornhöjd på cirka 120 – 150 meter.
Eftersom dessa drakar är lätta att transportera kan man också testa dem på avlägsna och svårtillgängliga platser. Exempelvis kan de användas som tillfällig energiproduktion vid katastrofzoner på avlägsna platser.
De nya systemen är mer kompakta och lättare att transportera
Utöver det inbyggda vindkraftssystemet forskar de också på kabeln som leder energin ned till marken. Forskningen går ut på att komma fram till ett system som också utnyttjar kabelns rörelser, så att den också kan generera el.
“Den främsta fördelen med luftburna energisystem är att de arbetar på högre höjder än konventionella vindkraftverk, där vindarna tenderar att vara starkare och mer konstanta. En annan fördel är att systemen är mer kompakta och lätta att transportera, säger Gonzalo Sánchez Arriaga, forskare på University Carlos III de Madrid.
“Vi tror att system som dessa kan förvaras i behållare och i händelse av någon katastrof, exempelvis en jordbävning, där energi behöver genereras på en viss plats där bränsle inte kan levereras, kan dessa typer av enheter användas.”
Målet med de simulationer som nu görs med kitesurfing-drakar är att se hur dessa potentiella system kommer att bete sig i luften. Detta görs för att kunna förutse, på ett säkert sätt, hur mycket energi som kan genereras, samt pålitligheten och säkerheten med systemet uppe i luften.
Hittills har två kitesurfsdrakar blivit utrustade med instrument för att kunna samla in information om exempelvis hastigheten på draken. Denna experimentella data samlades in för att förbättra simulatorn som skapade mjukvaran.
Originaltexten kan du hitta på Independent.